E-mobiliteit vraagt om marktverbreding

“De vraag naar brandstofmotoren groeit nog jaren”

Bijna 2.500 bezoekers kregen eind april tijdens het open huis van Index Traub in Reichenbach an der Fils (D) het laatste nieuws op het gebied van digitalisering en modulaire machinebouw te zien. Daarnaast liet de machinebouwer weten minder afhankelijk te willen zijn van de automobielindustrie, die langzaam maar zeker richting de e-mobiliteit beweegt.

“E-mobiliteit gaat impact hebben op de Duitse industrie. Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag. Onze verwachting voor de komende tien tot vijftien jaar is een grote groei in de vraag naar verbrandingsmotoren. Simpelweg omdat de wereld niet van het ene op het andere moment volledig elektrisch kan gaan rijden.
Het zal een lange transitie worden, waarbij de hybride auto (brandstof en elektro) jarenlang de basis zal zijn”, aldus Harald Klaiber, CFO bij Index Traub. Dat wil niet zeggen dat Index niet kijkt naar de toekomst, want met alle gedraaide onderdelen in de verbrandingsmotoren is de automobielindustrie een belangrijke industrie voor Index Traub. Zo onderzoeken ze al enkele jaren het potentieel van andere markten, zoals de luchtvaart- en medische industrie en zijn ze gestart met de ontwikkeling van machines die daar beter bij aansluiten. “We hebben voldoende tijd om ons aan te passen en andere markten aan te spreken. Maar ook in elektroaandrijvingen zitten componenten die gemaakt kunnen worden met een Index. Er zijn zoveel componenten in een auto die gedraaid worden. We verwachten de komende jaren dan ook sterk te blijven groeien”, vertelt Klaiber. Met name in landen als China ziet Index groeipotentieel, omdat ze daar het kwaliteitsniveau willen halen van Westerse producenten. Compleetbewerken is dan een logische stap.

MARKT VERBREDEN


De G420 van Index is zo’n machine die is ontwikkeld voor het verbreden van de markt en het compleetbewerken van kleinere series met een hoge kwaliteit. Het draai-freescentrum is voor het eerst gepresenteerd op de AMB in Stuttgart (D) en kan dankzij het grote werkgebied en de afstand tussen de hoofd- en tegenspillen, gelijktijdig zonder botsingsgevaar bewerken met de freesspil en de twee gereedschapsrevolvers op de hoofd- en tegenspil. Het gelijktijdig bewerken met drie gereedschappen heeft een positief effect op de productiviteit. De twee gereedschapsrevolvers zijn door het verticale werkgebied aan de onderkant van de machine geplaatst. Hierdoor ontstaat een optimale spaanafvoer. Bovendien kunnen de revolvers volledig onder de hoofd- of tegenspil bewegen, waardoor de andere revolver goed bij het werkstuk kan komen. “De G420 is een bewerkingscentrum waarmee Index laat zien dat het verder kijkt dan de automobielindustrie. Het draai-freescentrum is geschikt voor de algemene machinebouw, de luchtvaart- en de landbouwindustrie”, vertelt Eddo Cammeraat, directeur van Laagland. Laagland vertegenwoordigt de machines van Index Traub in Nederland. Daarnaast is de G420 indirect ook ontwikkeld voor de e-mobiliteit. “Voor het delven van alle materialen die nodig zijn voor het maken van accu’s moeten enorm veel mijnbouwmachines gemaakt worden. Die hebben robuuste onderdelen nodig, zoals grote assen maar ook onderdelen voor de sterke dieselmotoren. Daar is de G420 onder andere voor ontwikkeld en dit illustreert hoe we onze markt aan het verbreden zijn”, vertelt Dirk Prust, CEO bij Index Traub.

“De vraag naar brandstofmotoren groeit nog jaren”
“De vraag naar brandstofmotoren groeit nog jaren”

MODULAIRE BASIS

 

Tijdens het open huis werden naast digitalisering ook nieuwe machines voorgesteld. De nieuwe Index B400 en Traub TNA400 CNC-universele draaimachines, die gebaseerd zijn op een gemeenschappelijk platform, zijn geschikt voor de nauwkeurige en krachtige bewerking van flens- en schachtonderdelen. Beide zijn verkrijgbaar met een tegenspil, zodat de achterzijde van het werkstuk in één keer kan worden bewerkt. De Index B400 en Traub TNA400 zijn vrijwel identiek qua ontwerp, met als enige verschil de CNC-besturing die ze gebruiken. Zo is de Index B400 uitgerust met de nieuwste generatie van de Siemens Sinumerik 840D sl-controller en gebruikt de Traub TNA400 de TX8i-s V8 besturing op basis van Mitsubishi. Het universele karakter van de B400 en TNA400 is niet beperkt tot kleine series, maar is ook geschikt voor het economisch draaien van middelgrote batchgroottes. De draaimachines kunnen bijvoorbeeld optioneel uitgerust worden met een stangenlader en een eenheid voor het verwijderen van het werkstuk. Een verder optie is een elektrisch gepositioneerde, hydraulisch bediende NC-bril, die nuttig kan zijn voor de bewerking van lange assen. Positionering van de bril kan worden uitgevoerd via de CNC-besturing.”

“OOK IN ELEKTROAANDRIJVINGEN ZITTEN COMPONENTEN DIE GEMAAKT KUNNEN WORDEN MET EEN INDEX”

“De vraag naar brandstofmotoren groeit nog jaren”