Markt vraagt steeds grotere draad vonkwerkstukken

Nefratech uit Weert heeft als eerste in Nederland een Sodick ALC 800 GH in gebruik genomen met een speciaal Z-as bereik van 800 mm. Met deze draadvonkmachine kan Nefratech de vraag naar steeds grotere werkstukken beantwoorden.

Nefratech produceert als toeleverancier een grote range aan werkstukken voor een klantenkring die in een brede markt actief is. Zo krijgt het bedrijf opdrachten voor hele kleine werkstukken, met toleranties in het micrometerbereik, tot aan grote werkstukken voor de offshore-industrie. “We ervaren dat de vraag naar grote werkstukken al jaren toeneemt”, merkt Frank Lenaers, directeur van Nefratech op. “Toen we in 2008 onze eerste Sodick AQ 750 LH draadvonkmachine binnenkregen was dat voor die tijd een hele verschijning. Met een bereik van 750 mm x 500 mm x 600 mm (XxYxZ) waren we ook een van de weinigen in Nederland die dit formaat werkstukken konden vonken. En achteraf was dat maar goed ook, want ondanks de crisis in 2009 kregen we nog wel opdrachten voor werkstukken die qua formaat alleen met deze machine gemaakt konden worden”, aldus Lenaers. Inmiddels is het formaat van de AQ 750 LH geen uitzondering meer in de markt. Vandaar dat Nefratech heeft besloten om een ALC 800 GH aan het machinepark toe te voegen. En dat is niet de standaard versie met een bereik van 800 mm x 600 mm x 500 mm (XxYxZ). Daarentegen heeft Nefratech voor een special gekozen met een Z-as van 800 mm.

UNIEKE MOGELIJKHEDEN


“Als toeleverancier moeten we altijd vooroplopen en een unieke dienst kunnen bieden. Om dat te realiseren investeren we continu in nieuwe machines en zijn we de organisatie steeds meer aan het professionaliseren. Zo hebben we naast de nieuwe Sodick draadvonkmachine recent een nieuwe meetmachine aangeschaft en zijn we het hele proces aan het optimaliseren en aan het vastleggen. Deels omdat onze klanten dat vragen, maar ook om kennis in de toekomst eenvoudiger te kunnen delen. We slaan informatie over bijvoorbeeld opspanningen, werkvoorbereiding en machineparameters op in ons ERP-pakket, inclusief foto’s. Zo kunnen jonge werknemers deze kennis eenvoudig digitaal terugvinden. Want vonken, helemaal bij complexe specials, is een vak apart waar geen specifieke praktische opleiding voor bestaat. We moeten de kennis dus zelf bijbrengen en dat kan zo twee jaar duren.” Daarnaast oriënteert Nefratech zich op het achtassig simultaan vonken van Sodick. Dit is een techniek die dankzij de hedendaagse software pas sinds kort goed te programmeren is. Een achtassige draadvonkmachine heeft naast een X-, Y- en Z-as tevens een draai-as op de tafel en twee rotatieassen en een zwenkas op de kop. “Met deze techniek willen we in de toekomst ook graag één van de eerste zijn in Nederland. Maar voordat dat zover is gaan we eerst aan de slag met de nieuwe ALC 800 GH, waarmee we onze mogelijkheden weer verder hebben uitgebreid”, aldus Lenaers.

“Met slechts twee snedes is het gelukt om dit gat binnen de toleranties te vonken. Dat was vroeger niet voor te stellen”

MET TWEE SNEDES BINNEN DE TOLERANTIES

 

De nieuwe draadvonkmachine, die is geleverd door De Ridder uit Best, kan worden beladen met een maximale werkstukmassa van 3.000 kg. Een order voor het eerste grote werkstuk kreeg Nefratech al snel binnen. Het betrof een werkstuk met een hoogte van 700 mm waar een gat ingebracht moest worden. Het gat moest tot op 0,02 mm nauwkeurig gevonkt worden. “Met slechts twee snedes is het gelukt om dit gat binnen de toleranties te vonken. Dat was vroeger niet voor te stellen.” Volgens Hans Wisman, salesmanager bij De Ridder, is dit mogelijk dankzij het samenspel tussen de Smart-generator, -lineaire aandrijving en de -besturing. Samen controleren ze de vonkspleet 500 keer per seconde en passen deze waar nodig aan. “Met deze nieuwe ontwikkelingen in draadvonkmachines kan er veel sneller en nauwkeuriger geproduceerd worden, zelfs als het om zulke grote werkstukken gaat”, aldus Wisman.