Toename gietwerk vraagt om meer machinecapaciteit

Van Aerssen Technics in Venray profileert zich als een ‘one stop shop’ die het volledige proces van ontwerp tot aan productie, nabewerking, reiniging en meten verzorgt. Het bedrijf is met name gespecialiseerd in de bewerking van gietstukken voor bijvoorbeeld de agrarische sector en de automobielindustrie. Om aan het groeiende aantal opdrachten te kunnen voldoen, heeft Van Aerssen de machinecapaciteit uitgebreid met een horizontaal Hyundai Wia HS6300-bewerkingscentrum.

Van Aerssen is in 1990 gestart met het slijpen en afbramen van gietstukken. Niet veel later kwam daar polijsten, trommel-ontbramen en stralen bij. Omdat Van Aerssen zelfs al in de beginjaren de klant volledig wilde ontzorgen, is het bedrijf uiteindelijk in het CNC-bewerken gerold. “Dat kwam doordat een klant waarvoor wij producten nabewerkten, vroeg of we ook gaten konden boren en schroefdraad in het onderdeel konden tappen. Daarop is besloten om met CNC-bewerken te starten, en zo zijn we uitgegroeid tot twee bedrijven (Van Aerssen Finishing en Van Aerssen Technics) met een vloeroppervlak van circa 2.000 m2 en in totaal ongeveer 55 medewerkers”, vertelt Karel van Aerssen, verantwoordelijk voor de verspaning in het familiebedrijf. Volgens Van Aerssen profiteren beide bedrijven van elkaar, omdat bewerken en finishen vaak hand in hand gaan. “Door beide technologieën in huis te hebben, kunnen we onze klanten meer toegevoegde waarde bieden.” Met name in de meubelindustrie, jachtenbouw, voedingsindustrie en andere zichtwerk-industrieën moet na de CNC-bewerking ook hoogwaardig worden gefinisht.

UITGEBREID MACHINEPARK


Het machinepark van Van Aerssen Technics bestaat inmiddels uit een veertiental CNC-freesmachines, zowel horizontaal als verticaal, en zowel drie-, vier- als vijfassig.
In de beginfase werd vaker gekozen voor jong gebruikte machines. Dit heeft ervoor gezorgd dat het machinepark uit verschillende merken bestaat. De Hyundai Wia HS6300 is de laatste toevoeging binnen het bedrijf. “Omdat we verschillende machinemerken in het bedrijf hebben staan, waren we niet gebonden en konden we een machine uitzoeken die volledig voldoet aan onze eisen.” Een van die eisen was dat de opspantafel om de 0,001 graden indexbaar moest zijn. Ondanks het machinebereik van 1.050 mm x 875 mm x 875 mm (XxYyZz) passen de gietstukken die moeten worden geproduceerd namelijk maar net in de machine, en dan alleen onder een vaste hoek. Een ander belangrijk argument heeft te maken met het onderhoud. Bij de bewerking van gietijzer ontstaat vuil dat overal tussen kan gaan zitten. De Hyundai Wia HS6300, die door de Hyundai-motorgroep zelf ook wordt gebruikt voor het bewerken van gietijzer, heeft de X-, Y- en Z-as afgeschermd met kwalitatieve covers. “Deze covers zorgen ervoor dat het vuil van het gietijzer niet bij de spindelmotoren en de X-, Y- en Z-as-spindel terechtkomen. Dit komt ten goede aan een hoge betrouwbaarheid en lagere onderhoudskosten. Het bewerkingscentrum produceert bij Van Aerssen in drie ploegen, waardoor ongeplande stilstandtijd te allen tijde moet worden voorkomen”, vertelt Willem van Dam, salesmanager bij Dymato, dat Hyundai Wia in Nederland vertegenwoordigt.

Van Aerssen noemt nog een aantal andere voordelen: “De machine stond op voorraad in Duitsland en kon daarom snel worden geleverd. Het bewerkingscentrum was bovendien leverbaar met een Fanuc-besturing waar het gros van onze machines mee is uitgerust. Dat was een belangrijk voordeel omdat we deze besturing goed kennen en daarom direct aan de slag konden. Wat ook genoemd mag worden, is de goede prijs/kwaliteit-verhouding. En nu we de machine anderhalf jaar in gebruik hebben, kunnen we ook zeggen dat we tevreden zijn met de service. Modificaties worden bijvoorbeeld als service vervangen door Hyundai Wia.”