“ALS JONG JOCHIE BEN IK IN DE PRODUCTIE-INDUSTRIE OPGEGROEID”

Het pad van
directeur
Blokland
van ERP-
specialist
Planlogic

Wat onderscheidt de ene ERP-leverancier van de andere? Vaak is het de intrinsieke motivatie. Maar hoe kan je aan klanten bewijzen dat je daadwerkelijk betrokken bent? Dat wanneer je beweert dat je echt je hart hebt verpand aan productiebedrijven, terwijl je gespecialiseerd bent in ERP, je niet een gladde verkoper bent? Je verleden vertelt dan heel veel over je. Marcel Blokland, directeur van ERP-partner Planlogic, heeft zo’n verleden. Een monoloog. “Ik weet dat een productiebedrijf haar eigen mores kent”

Mijn vader had in zijn jonge jaren een mooie loopbaan bij BASF in Duitsland. Toen ik 7 jaar was, stopte hij en begon zijn eigen bedrijf, Ceticon Holland, in lakken en later kunststof toepassingen. En zo- als dat gaat in een mkb gezin, hielp iedereen mee. Met mijn jonge vriendelijke stem nam ik de telefoon aan, plakte etiketten op blik- ken en verdiende een zakcentje bij met het doen van een karwei, zoals dat thuis werd genoemd. Toen wist ik dat ik wilde doen wat mijn vader deed; werken in de productiewereld en misschien ook later wel een eigen bedrijf.
“Ik heb geen chemische studie gevolgd, maar bedrijfseconomie. Voor mij was het daarom prachtig dat ik direct na mijn studie in 1996 bij ICI kon gaan werken, een van de grootste chemische concerns ter wereld. Omdat werken bij ICI op enig moment ook betekende naar het buitenland ver- huizen, besloot ik mijn loopbaan voor te zetten in de advieswereld. Als management consultant, eind jaren ‘90, kwam ik in aanraking met ICT. Hier werd ik gegrepen door de mogelijkheden daarvan, eerst bij een kleiner adviesbedrijf en later bij het grote Capgemini. Altijd zocht ik dan weer de rollen waarbij ‘ondernemen’ centraal stond. Bijvoorbeeld een nieuwe oplos- sing in de markt zetten, het zoeken naar samenwerkingsverbanden of een nieuwe afdeling opzetten. Begin 2010 besloot ik samen met een aantal col- lega’s het zelf maar eens te proberen en met succes. iQibt, een SAP boetiek voor overheid en verzekeraars, met ruim vijftig medewerkers bestaat alweer acht jaar. Toch was er daar nog die niet vergeten jongensdroom ‘doen wat mij vader deed’. Toen in 2016 Planlogic voorbij kwam wist ik het meteen, dit moest wel voorbestemd zijn en ik kocht het bedrijf uit.”

“Ondernemingen met een grootte van tussen de vijftien en vijftig medewerkers zijn vaak te klein om it zelf breed op te pakken, maar te groot om dit niet te doen”

LAT

 


“Planlogic is een IT-dienstverlener met een pure focus op productiebedrijven in het MKB. Het bedrijf bestaat sinds 1996 en heeft een hecht team met mensen die uit de productiewereld komen. Daardoor spreken zij de taal van de klant, iets wat erg belangrijk is bij het slagen van automatiseringsprojecten. Planlogic kent een rijk verleden aan oplossingen en richt zich vandaag de dag op het implementeren van SAP Business One voor productiebedrijven, niet te verwarren met het grote SAP R/3 en S/4. Daarbij doen we het volledige traject, vanaf de verkoop van licenties tot en met het uitvoeren van ‘turnkey’ projecten. We zitten bij SAP in het gebouw in Den Bosch, een prettige locatie dichtbij ‘de bron’. Vanaf hier ondersteunen we ook met onze supportdesk klanten met uiteenlopende gebruikersvragen.
“Ik weet dat ieder productiebedrijf haar eigen mores kent en te maken heeft met een aantal uitdagingen. Zo worden klanten veeleisender en moet men sneller leveren in kleinere hoeveelheden, op maat en tegen lagere kosten. Maar intern zijn er ook eisen op het gebied van productiviteit, kosten, kwa- liteit en veiligheid. Machines moeten continu draaien met een minimum aan in/omsteltijden en storingen. Voorraad en logistiek dienen geoptimaliseerd te zijn voor vraag en aanbod, maar ook wetgeving speelt een steeds belangrijkere rol. Om het overzicht te houden in zo’n complexe omgeving waarin je ook nog concurrerend moet blijven, is realtime inzicht – het liefst vooraf – nodig in wat er gebeurt.
“Vandaag de dag ligt de lat dus erg hoog voor productiebedrijven. Ik denk dat je daarom niet anders kan dan verder automatiseren, met Industrie 4.0 als referentiekader en het concept van ‘een slimme fabriek’ als stip aan de horizon.”

LASTOORTSEN

 


”Dit is waar Planlogic komt kijken. We helpen bedrijven van verschillend formaat in het mkb, maar vooral de ondernemingen met een grootte van tussen de vijftien en vijftig medewerkers kunnen we goed bedienen. Zulke bedrijven zijn vaak te klein om IT zelf breed op te pakken, maar te groot om dit niet te doen. Hier ontzorgen wij door een heldere visie met reisplan op het gebied van IT en een selectie van partnerbedrijven om dit te realiseren. Planlogic richt zich daarbij op de kern van de bedrijfsapplicaties, het ERP systeem, terwijl onze eco-partners juist weer gespecialiseerd zijn in bijvoor- beeld MES of PLM. Samen bieden we een totaaloplossing voor automatisering van een slimme fabriek, die gaat tot in de shopfloor.
“SAP Business One als ERP-pakket voor productiebedrijven is een geïntegreerde en betaalbare oplossing, die voldoet aan de directe behoeften van kleine en middelgrote bedrijven. De oplossing biedt een integraal en real-time beeld van alle bedrijfsactiviteiten, van productie tot en met logistieke en financiële activiteiten en is eenvoudig te bedienen. Een groot pluspunt van SAP is het platform, een soort gereedschapskist, dat wordt meegeleverd om een fabriek slim te maken. Dit platform bevat een brede reeks aan functies die daarvoor nodig zijn, zoals data management, IoT, AI en advanced analytics en zorgt voor integratie, intelligentie, connectie en beveiliging.
“We hebben bijvoorbeeld een klant die lastoortsen produceert, een internationale speler. Zij pluggen via SAP in op de systemen van hun partners. Daar is de planning, de capaciteit en zijn de stuklijsten zichtbaar in de beide systemen. Zo sturen ze, met hun business intelligence, een fabriek aan. Een andere partner leverde het MES-pakket, dat perfect aansloot bij het ERP-gedeelte dat wij leverden.”

“Vandaag de dag ligt de lat erg hoog voor productiebedrijven. Ik denk dat je daarom niet anders kan dan verder automatiseren”

OVER PLANLOGIC

 

Planlogic is 25 jaar geleden begonnen om de voortgaande automatisering van productieprocessen te begeleiden. Vandaag de dag zetten de tien medewerkers van het Bossche bedrijf zich ook in om nieuwe technologische mogelijkheden, zoals Industrie 4.0 en de digitale fabriek, te ontsluiten.
Planlogic werkt hiervoor met SAP Business One en Productie Add-
ons waar nodig. Productie Add-ons zijn speciaal ontworpen voor productiebedrijven in het mkb. Dit pakket maakt het proces minder ingewikkeld en biedt tegelijk meer flexibiliteit, transparantie en efficiency.