Geen nieuwe machines, maar automatisering en digitale bouwstenen

Hermle gaf in het voorjaar, tijdens het jaarlijkse open huis in Gosheim (D), een kijkje in het nieuws dat de machinebouwer binnenkort op de EMO in Hannover presenteert. Het nieuws moeten we niet zoeken in nieuwe bewerkingscentra, maar in digitale bouwstenen en automatiseringsoplossingen. Hiermee breidt Hermle zijn portfolio verder uit.

Volgens Hermle dekt het machineportfolio de behoefte van de klanten zo goed als af. Dat is de reden dat er voorlopig geen nieuwe machinemodellen op de markt komen. “De laatste jaren heeft Hermle hard gewerkt aan het uitbreiden van het machineportfolio. Nu zijn we op een punt aangekomen dat er eigenlijk voor iedere toepassing wel een bewerkingscentrum beschikbaar is. Zo kan Hermle met de kleine C 12 met een bereik van 350 x 440 x 330 mm (XxYxZ) tot aan de grote C 62 met een bereik van 1.200 x 1.300 x 900 mm (XxYxZ), en alles daar tussenin, klanten altijd een optimaal bewerkingscentrum aanbieden. Omdat het machineportfolio zo compleet is, is het vanzelfsprekend dat Hermle de focus nu op optimalisering heeft gelegd”, vertelt Geert Cox, Directeur van Hermle Nederland uit Horst. Op de vraag of er geen grotere machines dan de C62 in de toekomst op de markt komen, kan Franz Xaver Bernhard, raad van bestuur bij Hermle, kort zijn. “We maken geen grotere machine met dezelfde bouwwijze als de C62, omdat het werktuigbouwkundig bijna niet kan. De C62 kan tot 3.000 kg met de draaizwenktafel in alle mogelijke hoeken manoeuvreren. Dat is bij deze bouwwijze het maximale in verband met doorbuiging. Moet je je eens voorstellen welke krachten de machinecomponenten te verduren krijgen, wanneer een werkstuk van 3.000 kg negentig graden gedraaid wordt en dan weer 180 graden de andere kant op beweegt. Ga je de massa verder verhogen dan is het niet meer mogelijk om met deze bouwwijze die hoge nauwkeurigheid te realiseren.”

ENKELSTUKS ALS SERIES PRODUCEREN


Op het gebied van automatisering en digitalisering presenteert Hermle veel nieuws op de EMO. Inmiddels heeft de machinebouwer een breed pakket aan automatiseringsoplossingen beschikbaar. Van robot- tot palletsystemen, van tien kilogram tot 3.000 kg handlingscapaciteit en voor alle bewerkingscentra en toepassingen heeft Hermle een eigen automatiseringsoplossing ontwikkeld. De meest recente ontwikkeling die voor het eerst op het open huis werd gepresenteerd en binnenkort ook op de EMO te zien zal zijn is de tweede generatie van het RS 05 robotsysteem. Het vernieuwde robotsysteem heeft als pluspunt ten opzichte van zijn voorganger dat het aan vijf machinemodellen (C 12, C 22, C 32, C 250 en C 400) gekoppeld kan worden. Het robotsysteem neemt slecht twee vierkante meter vloeroppervlak in beslag en is daarmee compact te noemen. De vernieuwde RS 05 heeft tevens meer werkstukopslagmogelijkheden gekregen. Zo kan de oplossing uitgerust worden met een enkele matrix, een opslag met vijf telescoopladen met matrixopbergplaats, een palletopslag of ook als Kanban-systeem fungeren. De robot in de RS 05 kan onbewerkte stukken, werkstukken en ook pallets met een massa tot tien kilogram wisselen. De robot wordt ook voor matrixhandling uit en in de verschillende opslagsystemen gebruikt. “Met de RS 05 kunnen gebruikers enkelstuks produceren alsof het series zijn, onbemand en met veel meer output”, aldus Cox. Volgens Hermle wordt momenteel ongeveer dertig procent van alle nieuwe machines die zij wereldwijd verkopen, direct geleverd met een automatiseringsoplossing. En dat percentage stijgt. In Nederland is dat percentage al aanzienlijk hoger.

“We zijn op een punt aangekomen dat er eigenlijk voor iedere toepassing wel een bewerkingscentrum beschikbaar is”

DIGITALE BOUWSTENEN

 

Met Digital Production, Digital Operation en Digital Service heeft Hermle een omvangrijkpakket aan digitale bouwstenen present om een efficiënte, nauwkeurige en productieve fabriek te realiseren. Intelligent orderbeheer, transparante bewerkingsprocessen, slimme machine-instellingen, papierloze productie, geavanceerde technologiecycli en opties voor remote of preventief onderhoud behoren tot de mogelijkheden met die digitale bouwstenen. Op de EMO presenteert de machinebouwer de nieuwste bouwsteen in het pakket: het bedieningsconcept ‘Navigator’. Navigator is een grafische gebruikersinterface, geoptimaliseerd voor ‘touch’-bediening. De intuïtieve bediening door middel van grafische menunavigatie, is ontworpen om het dagelijkse werk van de bediener eenvoudiger te maken. Naast het bedienen van de machine kan Navigator ook systemen als de interne koelmiddeltoevoer, spaanafvoerband en filteroplossingen selecteren en hun instellingen en functies beheren. Bovendien kan Navigator directe toegang bieden tot machinestatusgegevens en alle onderhoudsrelevante aspecten. Voor nog meer gemak heeft de operator direct toegang tot de bedieningshandleiding. Navigator is kostenneutraal voor klanten en kan worden geïmplementeerd op besturingen van Heidenhain en Siemens.

UMATI

 

Hermle is één van de vele machinebouwers die op de EMO de voordelen van Umati laat zien. Umati is een initiatief van VDW om een standaard interface op de markt te brengen voor het verbinden van verschillende machines met bestaande IT-structuren. Umati is gebaseerd op het open communicatieprotocol OPC UA. Machinebouwers kunnen een passend geconfigureerde OPC-server in hun machinebesturing integreren, waarna snel met een communicatiepartner verbinding gemaakt kan worden. “Je kan Umati een beetje vergelijken met een HSK 63 of HSK 100 opname. Het is een universele oplossing en alle machinebouwers kunnen hiervan gebruikmaken. Sinds Industrie 4.0 werd geïntroduceerd heeft elke partij goedbedoeld een eigen oplossing ontwikkeld. Het nadeel is om verschillende interfaces met elkaar te verbinden. Tot dusverre kostte het dus veel tijd en geld om machines van verschillende producenten in één productielijn met elkaar te laten communiceren. Dat is met Umati verleden tijd en op de EMO laten we dit in de praktijk zien”, aldus Bernhard. Zo wordt op de stand van Hermle inzicht gegeven in bewerkingsmachines van andere fabrikanten op andere stands. Op stands van die andere fabrikanten wordt weer inzicht gegeven in machines van Hermle. “Een mooie samenwerking om Industrie 4.0 naar het volgende niveau te brengen”, vat Bernhard het samen.