SALARIS MOGELIJK OORZAAK VAN TEKORT AAN TECHNICI

“Lonen in
techniek
veel te laag”

“Joh, waarom zou Philips een tekort hebben aan technisch geschoolden en ICT’ers?” Die vraag stelde cabaretier, columnist, ontwerper en onderzoeker Jasper van Kuijk op Twitter na het zien van de salarisverschillen tussen engineers en bijvoorbeeld marketing managers. Kunnen salarisvooruitzichten de reden zijn dat er al jaren een tekort aan technisch geschoold personeel is?

Uit wat onderzoek op verschillende salarisvergelijkingssites en bij een aantal grotere producenten in Nederland, kan inderdaad worden opgemaakt dat in veel gevallen het gemiddelde basissalaris van een engineer (welke vorm dan ook) lager ligt dan dat van een marketeer of bijna elke managersfunctie. Om te voorkomen dat technische specialisten om carrière te maken moeten gaan managen, waardoor de beste specialisten verloren gaan, zijn er inmiddels bedrijven waar je als specialist qua salaris net zo ver kan doorgroeien als een manager. Maar het ziet ernaar uit dat algemeen technische beroepen qua salaris wat achterblijven. Dus de vraag is: waarom betalen werknemers technici niet beter als er zo’n tekort is?

SCHREEUWEND TEKORT

 

Bedrijven klagen al jaren over een gebrek aan technisch geschoold personeel. Al in de jaren ‘90 kozen te weinig jongeren voor een bèta- of technische studie, en toen keek het bedrijfsleven naar de overheid voor een oplossing. In een artikel in de Volkskrant concludeerde socioloog en hoogleraar Marc Vermeulen toendertijd dat als bedrijven zo ontzettend graag technici in dienst willen nemen, ze met meer geld over de brug moeten komen. Het was een kwestie van vraag en aanbod. Inmiddels zijn de lonen zeker gestegen, maar het is fascinerend dat de lonen niet zo hoog zijn als dat je bij een schreeuwend tekort zou verwachten. Als er echt een enorme schaarste zou zijn, zou dat in principe moeten resulteren in een hoger salaris ten opzichte van andere functies binnen maakbedrijven. Zodra een marketingmanager (HBO) meer verdient dan een technisch engineer (HBO), is er dan wel echt een tekort?

VERSCHUIVING

 

Salarissen van technici zijn misschien niet zo hoog als je met het huidige vraag en aanbod zou verwachten, maar er zit zeker wel een verschuiving in. In de metaalindustrie is al langer te zien dat technici meer en meer gaan verdienen. De vakmensen op de werkvloer gaan er in verhouding met hun collega’s op kantoor sneller op vooruit en verdienen in sommige gevallen al meer. Dat blijkt uit rondvraag bij diverse machinebouwers in binnen en buitenland. Goede CNC-operators, lassers en monteurs worden steeds schaarser en dat resulteert in hogere salarissen. Uiteraard concurreert de Nederlandse metaalindustrie met internationale bedrijven die ook actief zijn in lagelonenlanden. Om als bedrijf in de maakindustrie concurrerend te kunnen blijven zit er daarom, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de financiële sector, een grens aan de hoogte van het salaris. Een ander probleem is dat andere sectoren technici ook graag zien komen, daar meer geld voor over hebben en de secundaire arbeidsvoorwaarden vaak aantrekkelijker opstellen. Jongeren kiezen dan wel voor een technische opleiding, maar een groot deel blijft daardoor niet in de sector werken.

BAANKANS IS ZEKER

 

Vooropgesteld: een studie werktuigbouwkunde, civiele techniek of informatica is een uitermate goede keuze. Afgestudeerden vinden snel een baan en hebben binnen korte tijd een vast contract. Het tekort in de markt is inmiddels zover opgelopen dat bedrijven zelfs studenten die nog niet zijn afgestudeerd al een baan aanbieden. Technici zijn dus zeker van een baan met, hoe je het ook wendt of keert, een heel degelijk salaris.

 

NOOT: Op de Facebook pagina van TechniShow Magazine kunt u ook uw mening geven op de stelling: Verdienen technici te weinig in vergelijking met andere functies binnen een maakbedrijf (marketing, sales, management) en kan dit de reden zijn voor het tekort aan vakmensen?

REACTIES UIT HET VELD

 

De redactie van TechniShow Magazine heeft gepeild in de markt en de volgende vraag voorgelegd: Verdienen technici te weinig in vergelijking met andere functies binnen een maakbedrijf (marketing, sales, management) en kan dit de reden zijn voor het tekort aan vakmensen? Peter Verkerk van Walraven uit Mijdrecht geeft aan dat het lagere salaris zeker een oorzaak is voor het tekort. Maar volgens hem is het niet de enige reden. “Ik ben van mening dat salaris niet de enige oorzaak is voor het tekort aan vakmensen. Het imago dat de metaalindustrie heeft, is nog steeds niet goed en het gebrek aan interessante opleidingen die aansluiten op de praktijk zijn misschien nog wel grotere oorzaken voor het ontstane tekort. Opleidingen werken vaak met oude machines die niet de huidige stand der techniek laten zien. Bovendien moeten bedrijven er alles aan doen om de fabriek een goede uitstraling te geven. Want als iemand moet kiezen tussen een mooi kantoor en een vieze fabriek, dan is de keus snel gemaakt. Bij Walraven zijn we daar inmiddels in geslaagd en dat wordt gewaardeerd door de (nieuwe) werknemers.”

Tinus Zuetenhorst van WNT heeft een hele duidelijke mening over de stelling. “Het salarisverschil valt wel mee. Technici hebben echt een goed inkomen en zijn altijd zeker van werk. Het probleem zit hem in de promotie van de techniek. Ik erger me groen en geel aan promotiemateriaal zoals flyers van opleidingen, foto’s en video’s in alle media waarop laskappen, rook, vliegende vonken en donkere fabriekshallen te zien zijn. Er wordt nu al jaren gepraat over het verbeteren van het imago. Helaas blijft het vooral bij praten. Er ligt een mooie kans om dit te verbeteren. Maak bijvoorbeeld promotiefilms met motorsport in combinatie met de onderdelen die op een CNC-machine gemaakt worden.

Zet technici centraal en laat de schakel zien tussen mooie eindproducten en het vakmanschap dat daarbij komt kijken. Het imago is veel belangrijker dan salaris.” Ook Marc Back van Drabo uit Hardenberg geeft aan dat salaris niet de belangrijkste drijfveer is. “Het is voor bedrijven erg moeilijk om goede mensen te vinden, dus de salarissen zijn gestegen, maar hoe hoog je salarissen ook maakt, bedrijven en werkzaamheden moeten wel aantrekkelijk zijn om mensen enthousiast te maken voor techniek. Dat kan niet met vieze, donkere en onoverzichtelijke fabrieken. We investeren bij Drabo daarom veel tijd en geld in het creëren van een prettige en moderne werkomgeving. Zo investeren we in nieuwe, volledig afgesloten bewerkingsmachines met moderne besturingen, mooie automatiseringen en houden we de fabriek schoon en overzichtelijk. Als er dan jongeren over de vloer komen, dan krijgen ze een goede indruk van hoe mooi het in de metaalbranche kan zijn.”

IMAGO IS ALLES

 

“Het is lastig om het salaris van een marketeer of een manager te vergelijken met een technicus. Technici bedenken en maken de mooiste producten, maar deze moeten wel verkocht worden om iedereen aan het werk te kunnen houden. Dus wat dat betreft zijn marketeers en managers ook belangrijke elementen in een bedrijf. Het salarisverschil, als die er al is, moeten we dus niet zo zwart/wit zien. Als ik de reacties uit de markt hoor, dan zit het echte probleem nog steeds in het slechte imago van de branche. En dat is absoluut erg jammer”, aldus Ramon Dooijewaard, directeur van FPT VIMAG.

WIE VERDIENT WAT?

 


In Nederland praat je er eigenlijk niet over: hoeveel verdien je? Via de salarischeck van loonwijzer.nl kun je wel gemiddelde lonen van alle sectoren met elkaar vergelijken. Hieronder een tabel met gemiddelde bruto fulltime salarissen voor iemand met geen ervaring (links) en iemand met tien jaar ervaring.


Voor technische banen ligt het gemiddelde bruto-loon op €2119,60 aan het begin van een carrière. Na tien jaar is dat gegroeid naar gemiddeld €2531,60. Dat is een loonstijging van €412 euro (19,4 procent). Bij niet-technische banen groeit het loon na tien jaar ervaring met €578 (van €2168,50 naar €2746,50), een stijging van 26,7%.

TECHNISCHE BANEN: GEEN ERVARING 10 JAAR ERVARING
Machine operator afwerken,plateren of coaten metaal: €1951 €2334
Plaatwerker metaal: €1962 €2379
Metaalboorder: €2066 €2499
Bediener: Metaalbewerkingslijn: €2120 €2510
Gietwerker, metaalgieter: €2499 €2936
NIET TECHNISCHE BANEN: GEEN ERVARING 10 JAAR ERVARING
Vrachtwagenchauffeur: €1887 €2277
Secretaresse: Administratief: €2035 €2434
Medewerker inkoop: €2066 €2377
Public relations medewerker: €2066 €2377
Systeembeheerder: €2217 €2977
Journalist (bladen): €2281 €3054
Groepsleerkracht Basisonderwijs: €2372 €3248
Marketing professional: €2424 €3228

Dit artikel is ook terug te vinden in editie 4 van TechniShow Magazine. TechniShow Magazine wordt zes keer per jaar in hardcopy verzonden en bevat ondermeer interviews, innovaties en actuele thema’s. Geïnteresseerd? Ook jij kunt het magazine gratis ontvangen. Stuur daartoe een mail met je naam en adres naar redactie@technishow.nl.