Grootformaat buislaser levert new business

Voor de bouw van een drijvend dok voor een Friese jachtbouwer sneed toeleverancier Van Kerkhof ruim 370 ton groot formaat buismateriaal in slechts vier weken. Het bouwbedrijf kon daarna het bouwpakket voor de 28 meter hoge en 24 meter brede constructie, mede dankzij de laskantvoorbereiding, in een recordtijd samenstellen. Een forse tijdsbesparing ten opzichte van het conventionele proces, mogelijk gemaakt dankzij de inzet van de BLM Adige LT14 buislaser.

De BLM Adige LT14 buislaser is met een snijcapaciteit tot ø 355 mm één van de grootste buislasersnijmachines uit het programma. Eigenaar Leon van Kerkhof zag de investering in de grootformaat buislaser als een kans om nieuwe business binnen te halen en nam ermee de sprong in het diepe. “We bieden de markt hiermee een tool waarmee je grote constructies op een veel efficiëntere manier kan bouwen. Naast bedrijven uit de agri-, offshore- en staalconstructiemarkt zien we dat inmiddels ook bedrijven uit andere branches de weg naar ons weten te vinden.”
Van Kerkhof metaalbewerking is een allround toeleverancier met vijftien medewerkers dat zich bezig houdt met het bewerken van plaatmateriaal, het vervaardigen van metalen constructies en het bouwen van machines. De historie kenmerkt zich vooral door machinebouw waarbij engineering nog steeds de DNA van het bedrijf bepaalt. De afgelopen vijftien jaar is plaatbewerking uitgegroeid tot een core-business.

MARKTVERBREDING


Leon van Kerkhof zocht al een tijd naar mogelijkheden om de activiteiten op snijgebied uit te breiden: “We hadden al ruime ervaring met vlakbed lasersnijden, maar daar kan je je niet meer mee onderscheiden. We liepen daarom al een tijd met het idee om een buislaser te kopen. We hadden daarvoor weliswaar nog geen klanten, maar hadden wel het gevoel daarmee nieuwe business te kunnen genereren.” Pieter Fleuren, mede eigenaar vult aan: “Het moest dus een buislaser worden, maar ook daarin zie je al een groot aanbod in kleinere diameters (max ø 120 mm). We hebben daarom gekozen voor de LT-14 van BLM Adige die met een maximale capaciteit van ø 355 mm grote kokers en buizen voor onder meer de constructiemarkt kan snijden. Met deze grootformaat buislaser waren we in 2017 de eerste in de Benelux.”
Het bedrijf nam het eerste half jaar ruim de tijd om de machine te leren kennen. Fleuren: “Onze eigen klantenkring hebben we eerst uitgebreid geïnformeerd over de mogelijkheden en efficiencyvoordelen voor hun producten. Daaruit zijn de eerste orders voortgekomen. Het afgelopen jaar is het aantal orders en nieuwe klanten sterk toegenomen. We zien nog veel meer potentie, vooral bij grotere bedrijven, alleen vraagt dat een grotere marketinginspanning om daar binnen te komen.”

“Er wordt nog te veel in kilo’s staal gedacht en gerekend in plaats van je te richten op slimme maakbaarheid”

VOLGENDE OMSLAG

 

“Er wordt nog te veel in kilo’s staal gedacht en gerekend in plaats van je te richten op slimme maakbaarheid”, licht Van Kerkhof toe. “Daar staat tegenover dat steeds meer bedrijven de voordelen van construeren en verbinden met gesneden buis en koker hebben ontdekt. Na de eerste leveringen ontdekken de klanten pas de efficiencyvoordelen in de rest van het proces. Waar we voorheen nog samenstellingen maakten met gezaagde buis en koker en later met gebogen plaat, heeft de buislaser de trend gezet voor de volgende omslag.”

HIGH MIX, LOW VOLUME

 

Fleuren: “We snijden uitsluitend halffabricaten die de klant zelf samenstelt, waarbij het meestal gaat om specials. Vaak enkelstuks in verschillende lengtes en diktes.” Van Kerkhof licht toe: “De meeste klanten leveren hun tekeningen aan in STEP-formaat, waarbij we de bestanden eerst kritisch bekijken op de maakbaarheid, zoals de stand van de snijkop (loodrecht of schuin). De STEPfiles importeren we in Arttube van BLM om er een snijbestand voor de machine van te maken. Vervolgens is het zaak het beschikbare buis- en kokermateriaal zo efficiënt mogelijk te benutten. Daarvoor zetten we ProTube enterprice in, waarin de nesting per lengte wordt bepaald. Omdat binnen iedere order de variatie groot is, vraagt de werkvoorbereiding weliswaar veel aandacht, maar kan de doorlooptijd bij aanlevering in STEP-formaat sterk worden verkort. Zodra het materiaal daarvoor bij de machine aanwezig is, kan de operator daarmee meteen aan de slag. In principe werkt de operator de order per job af. Maar zodra er een spoedorder tussendoor komt, moeten we de planning weer bijstellen.”

LOOPBRUG OVER SLUISDEUR

 

Onlangs kreeg Van Kerkhof de opdracht de hoekprofielen voor een loopbrug over een sluisdeur te maken. De constructiedelen daarvoor worden nu op de grootformaat buislaser gesneden. Van Kerkhof: “Ten opzichte van de conservatieve manier van produceren, kunnen we dat met de buislaser in twintig procent van de tijd doen. Opnieuw een goed voorbeeld van hoe we met de LT14 de markt een tool bieden waarmee je grote constructies op een veel efficiëntere manier kan bouwen.”