#MadeForYOU van Soraluce op EMO

Hoe ondersteun je een machinebediener het best bij zijn dagelijkse werkprocessen? Vanuit die gedachte ontwikkelde Soraluce intelligente machinetechnologieën. Onder de ‘filosofie’ #MadeForYou biedt het in grote frees- en draaicentra gespecialiseerde bedrijf op de EMO in september meer toegevoegde waarde voor de gebruikers.

Op de grootste Europese machinebeurs, de EMO 2019 in Hannover, toont Soraluce nieuwe technieken die zijn gericht op hogere nauwkeurigheden en verbeterde efficiëntie, bruikbaarheid, ergonomie en veiligheid. Tegelijkertijd worden er cyclustijden, uitvaltijd en verbruik van emissies mee gereduceerd. Voor de EMO 2019 ontwikkelde Soraluce het concept van de intelligente machine in de machinePlus. Het werelddebuut DWS, dat trillingen op het werkstuk elimineert, is toegevoegd aan de al bekende technologieën zoals DAS+. De voordelen van DAS+ en het nieuwe DWS, die tijdens het verspanen chatter voorkomen en daarmee de productiecapaciteit aanzienlijk vergroten, worden op de EMO live gepresenteerd. Ook het gepatenteerde VSET-systeem voor het meten en uitlijnen van blanks met fotogrammetrie-technologie zal er worden gedemonstreerd. Deze kosteneffectieve en nauwkeurige meting van het werkstuk buiten de machine verzekert de kwaliteit van het onbewerkte deel. Verder wordt door het standaardiseren van het uitlijnproces een aanzienlijke verbetering van de efficiëntie bereikt.

SMART


Soraluce heeft nog een andere innovatie voor procesverbetering: Smart HMI, een intuïtieve, ergonomische en gemakkelijk te gebruiken intelligente gebruikersinterface die de werktijd verkort en de efficiëntie van het hele proces verbetert.
Een andere highlight die onder ‘#MadeForYOU – The intelligent machinePlus’ valt, is Smart HMI. Deze intuïtieve, ergonomische en eenvoudig te gebruiken intelligente gebruikersinterface verkort de werktijd en verbetert de efficiëntie van het volledige proces.
“Tegenwoordig eisen klanten machineconcepten die maximale flexibiliteit bieden bij het bewerken van complexe werkstukken”, vertelt Gerlof Vollema, salesmanager bij Laagland, dat vanuit Capelle aan den IJssel de machines van Soraluce in Nederland vertegenwoordigt. “Soraluce speelt hier op in met een nieuwe reeks compacte multitaskingcentra. Een essentieel hoogtepunt van alle multitaskingcentra is de nieuwe mechanische freeskop HxxxT. Met de T-functie wordt de freeskop een krachtige multifunctionele frees-, draai- en slijpkop, en dat met dezelfde gereedschapshouder. Het ‘All in one’ multitask-concept kan worden toegepast in freesbanken (T-serie), frees- en kottermachines (F-serie), portaalfrees- en draaimachines (P-serie) en verticale draaicentra (VTC-serie). Op de EMO demonstreert Soraluce de technologische vooruitgang van het nieuwe multitaskconcept met het frees-, draai- en slijpcentrum TR-M 35.”

SERVICE

 

Bimatec Soraluce biedt gedurende de volledige levenscyclus van de machine uitgebreide en effectieve diensten en ondersteuning aan. De technologiespecialisten van de machinebouwer analyseren en evalueren de productie- en bewerkingsprocessen, en ontwikkelen de optimale bewerkingsoplossingen voor elke specifieke toepassing. Dit gebeurt altijd met het oog op een verhoogde nauwkeurigheid, geoptimaliseerde bewerkingsprocessen, verhoogde machinecapaciteit en kortere cyclustijden.
Het serviceconcept omvat de servicehotline en een regionale servicevloot met competente technici voor probleemoplossing binnen 24 uur. Bimatec Soraluce heeft 64 reserve-freeskoppen beschikbaar en kan klanten binnen 24 uur ontzorgen. Daarnaast biedt Bimatec Soraluce de mogelijkheid om oudere machines te retrofitten en kan het bedrijf praktijkgerichte trainingen voor machinebedieners, programmeurs en onderhoudspersoneel verzorgen.
Vollema: “Het robuuste gietijzeren ontwerp en de basisstructuur van de machines vormen, in combinatie met moderne lineaire geleidingssystemen en een unieke freeskoptechnologie, de basis voor hoge geometrische nauwkeurigheden. Voor de hoogste nauwkeurigheidseisen presenteert Soraluce twee technologieën op de EMO.”
Daarbij gaat het om DBS (Dynamic Ram Balance Compensation) en DHC (Dynamic Head Calibration). DBS garandeert maximale precisie in rechtheid, parallellisme en vlakheid over het gehele bewegingsbereik van de ram en de schacht in combinatie met de verticale as. Het gereedschap staat op elk moment en zonder tussenkomst van de operator loodrecht of evenwijdig aan de bewerkingsas. Vollema: “Vooral grote, zware gereedschappen, en het wisselen tussen verschillende freeskoppen met verschillende massa’s, hebben vaak impact op de rechtheid van de machine-ram. DBS compenseert dit automatisch.”

Daarbij gaat het om DBS (Dynamic Ram Balance Compensation) en DHC (Dynamic Head Calibration). DBS garandeert maximale precisie in rechtheid, parallellisme en vlakheid over het gehele bewegingsbereik van de ram en de schacht in combinatie met de verticale as. Het gereedschap staat op elk moment en zonder tussenkomst van de operator loodrecht of evenwijdig aan de bewerkingsas. Vollema: “Vooral grote, zware gereedschappen, en het wisselen tussen verschillende freeskoppen met verschillende massa’s, hebben vaak impact op de rechtheid van de machine-ram. DBS compenseert dit automatisch.”
Daarnaast is er DHC. Dit systeem meet automatisch de machinekinematica en compenseert afwijkingen in de freeskop direct in elke positie in het werkgebied. Het resultaat daarvan is een kinematisch model met een hogere nauwkeurigheid, dat de algehele precisie verbetert. DHC activeert een meetcyclus en meet de fout in een groot aantal hoekcombinaties van de freeskop. Tijdens het bewerkingsproces controleert de CNC de positie van de freeskop en interpoleert hij de bijbehorende X-Y-Z-positiecompensatie. De voordelen hiervan zijn duidelijk. Het zorgt voor uitstekende nauwkeurigheid van de machine en compenseert elke hoekcombinatie. Tot slot is het systeem voortdurend actief en vereist het geen specifieke programmering van M-functies.
“Op de EMO 2019 zal Soraluce zijn klantgerichte pad presenteren aan de hand van de productfilosofie #MadeForYOU. Tijdens de EMO kunnen bezoekers de vier belangrijkste onderwerpen van #MadeForYOU live ervaren: ‘The intelligent machinePlus’ met vernieuwende verspaningsoplossingen, ‘Multitasking – Alles in één’ – frezen, draaien en slijpen in een enkele machine, ‘passie voor service’ – praktijkgerichte diensten, en ‘Precisie’ – nu maakt elke klant een meesterwerk”, besluit Vollema.