Complexe producten variabel en onbemand produceren

“Flexibel omstellen is hoofdinsteek automatiseren”

Om flexibel enkelstuks en kleine tot middelgrote series te kunnen produceren, is GAB Metaal uit Bergeijk in 2011 gestart met automatiseren. De eerste insteek was om ervaring op te doen met automatisering. Inmiddels heeft de toeleverancier twee bewerkingscellen operationeel met twee vijfassige bewerkingscentra van Matsuura, die worden beladen en ontladen door twee Cellro Xcelerate automatiseringsoplossingen.

Sinds de oprichting van GAB in 2007 is de insteek altijd al geweest om te automatiseren en te standaardiseren. De eerste automatiseringsoplossing die in 2011 in gebruik was genomen werd al snel vervangen voor een gebruiksvriendelijkere oplossing. De jonge ondernemers Twan van Poppel en Joep Geudens zien in dat een maximaal spilrendement alleen te behalen is met flexibele automatisering. “We hebben veel ervaring opgedaan met de eerste vaste automatiseringsoplossing aan een horizontaal vijfassig bewerkingscentrum. In 2011 waren de systemen waar GAB Metaal mee werkte lang niet zo doorontwikkeld en gebruiksvriendelijk als dat ze nu zijn. Bovendien zaten er veel kinderziektes in”, vertelt Geudens. Van Poppel vult aan: “Vroeger hadden we een steltijd van 1,5 uur. Met de Xcelerate van Cellro is dat nog maar tien minuten. Bovendien zijn we een aantal jaren verder en zijn dit soort automatiseringsoplossingen verder doorontwikkeld. De kleine foutjes zijn er nu uit.”

“Ons doel is om de machine twintig uur per dag te laten produceren, terwijl we alle producten door elkaar draaien”

ENKELSTUKS ÉN SERIEWERK


GAB Metaal richt zich op de productie van zowel seriewerk als enkelstuks en prototypes. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van complexe producten voor onder andere de halfgeleider-, luchtvaart-, medische en energie- industrie. Veel van de aanvragen betreffen vijfassig werk. “We hebben er bewust voor gekozen om zowel enkelstuks als seriewerk te produceren. Met alleen enkelstuks of alleen serieproductie kunnen we de dure machine niet terugverdienen. Door het te combineren kan het wel, mits we uiteraard een maximale spaantijd weten te realiseren. Ons doel is om de machine twintig uur per dag te laten produceren, terwijl we alle producten door elkaar draaien. We moeten dus flexibel kunnen omstellen en snel kunnen programmeren. Dat is met de Xcelerate goed mogelijk”, aldus Geudens. De enkelstuks en prototypes produceert GAB overdag. De serieproductie start in de avond en nachtelijke uren. Op die manier kan een optimaal rendement worden behaald. Het voordeel van de Xcelerate is dat de robotcel voldoende ruimte vrijhoudt om goed bij de machine te komen. De robotarm kan eenvoudig uit de werkruimte manoeuvreren zodat de machine vrij blijft voor reguliere productie of spoedopdrachten. Zo is men in staat om zich tijdens de reguliere uren te concentreren op het moeilijkere werk. “Mensen zitten er niet op te wachten seriewerk uit te voeren. We hebben vakmensen in dienst en die willen we blijven uitdagen en mooi werk geven. Naast de efficiëntie die de automatiseringsrobot heeft bij het produceren van seriewerk, heeft het dus ook als voordeel dat onze mensen zich bezig kunnen houden met werkzaamheden waar kennis voor nodig is. Want hoe je het ook automatiseert, verspanen blijft vakwerk”, aldus Van Poppel.

KLEINE FOOTPRINT

 

GAB heeft verschillende robotcellen bekeken bij het maken van de geschikte keuze. “De grootste uitdaging in onze fabriekshal is de hoeveelheid ruimte. We zochten daarom een systeem met een kleine footprint, dat in staat is om een brede range aan producten te kunnen handelen. Ons oog is kort gevallen op een automatiseringsoplossing dat gebruik maakt van pallets, maar de kosten voor het inrichten van de pallets is een stuk hoger. Daarnaast lever je al veel toelaatbare massa in voor een pallet. Uiteindelijk hebben we daarom gekozen voor de Cellro Xcelerate”, vertelt Geudens. GAB is nu in staat om werkstukken van roestvast staal, aluminium en titanium tot tien kilogram te beladen. En door maar een klein stukje vloeroppervlak in te leveren is het mogelijk om nu 105 uur per week op één machine te produceren, zonder het bedrijfspand uit te breiden of meer mensen in dienst te nemen. Puur en alleen de machinecapaciteit is verhoogd. De Xcelerate bij GAB bestaat uit vier lades waaruit de robot producten kan pakken. Deze lades kunnen afhankelijk van de vorm van de producten ingedeeld worden. De standaard productgrippers zijn voor de meeste producten geschikt. Mochten er complexe productvormen zijn waarbij de standaard gripper niet toereikend is, dan kunnen op basis van templates eenvoudig andere grippers gemaakt worden. Volgens Van Poppel kunnen ze met de originele grippers 95% van het werk beladen. Als het nodig is, dan kunnen ze de grippers eenvoudig zelf finetunen.

GEBRUIKSVRIENDELIJK

 

Een groot voordeel van de Xcelerate ten opzichte van de oude automatiseringsoplossing uit 2011 is de eenvoudig te bedienen software. “Een cursus van 1,5 uur was voldoende om het systeem te leren kennen en te kunnen gebruiken. Het wijst zich eigenlijk zelf via de intuïtieve touchscreen dialoogbediening. De software heeft wat dat betreft een flinke stap gemaakt de laatste jaren. Simulaties zijn veel beter, je maakt sneller een beter programma en je hoeft niet meer aan de machine te programmeren. Naarmate producten steeds complexer, materialen uitdagender, nauwkeurigheden strenger en series kleiner worden, is dit een wenselijke trend”, aldus Geudens.