“Je trouwt als het ware met elkaar. In ieder geval voor de komende tien jaar”

ERP-leverancier Macroscoop ademt maakindustrie

ERP voor de maakindustrie is een eigen tak van sport, vind Gard Overdevest, directeur van Macroscoop. Zijn bedrijf timmert nu al twintig jaar aan de weg als Epicor-partner. Hun geheim? “We zijn specialisten in de maakindustrie.”

Hoe vaak roemt een plaatwerkfabrikant haar softwareleverancier? En wat is de betekenis daarvan? Witte van Moort uit Vriezenveen steekt de loftrompet over Epicor ERP, geleverd door Macroscoop. Witte van Moort beoordeelde het pakket als het best passende en meest flexibele ERP-systeem, met
uitstekende ondersteuning voor optimalisatie van productieplanning, kwaliteitsborging en financiële inzichten. “De Nederlandse gecertificeerde Epicor partner Macroscoop heeft ons in de selectie- en onderzoeksfase laten zien dat zij een betrouwbare en energieke partner zijn en hebben met veel inzet en interactieve demonstraties de kracht en mogelijkheden van het Epicor 10 ERP-systeem aangetoond.”
Op zulke referenties is Gard Overdevest, oprichter en eigenaar van Macroscoop, zeer trots. Zeker omdat Witte van Moort al sinds de jaren ze- ventig actief bezig is met ERP en automatiseren. Als een van de eersten digitaliseerde het Vriezenveense bedrijf het productieproces en legde het de basis voor wat het nu is: een internationale aanbieder van hoogwaardig plaatwerk.
Overdevest: “Zo’n compliment van een van onze klanten toont de uitstekende verhouding die we met hun hebben. Dat komt voort uit persoonlijk contact. Ons belang is niet onze software. Ons belang is de klant.”

SPOREN

 

Overdevest zou wel iets minder bescheiden mogen zijn. De voormalig me- dewerker van onder andere IBM werkt al 35 jaar in de automatisering en is sinds 1998 partner van ERP-softwaremaker Epicor. En ze doen het goed. Dit jaar heeft Macroscoop de zogenoemde Rising Star Award ontvangen tijdens de Epicor Partner Excellence Awards 2018. Macroscoop heeft de grootste groei in afgelopen twaalf maanden bereikt van alle internationale Epicor Partners.
“Epicor staat achter ons”, weet Overdevest. En niet onterecht. Niet alleen het decennialange partnerschap tussen Macroscoop en Epicor is daar de basis van. “Wij zijn specialisten in de maakindustrie”, zegt Overdevest. “We hebben onze reputatie en naamsbekendheid stap voor stap opge- bouwd. Vooral via mond-tot-mond-reclame is ons bedrijf als een olievlek gegroeid. Wij kennen onze klanten omdat we persoonlijk contact hebben. Onze klanten hebben geen algemeen telefoonnummer van de afdeling verkoop of inkoop. Wij hebben een direct contact.”
Overdevest heeft zijn sporen in de IT en maakindustrie verdiend. Jaren- lang werkte hij bij IBM met CAD en industriële computers. “Ten tijde van de eerste UNIX-systemen heb ik een partnernetwerk voor IBM op- gebouwd. Ik vond het prachtig om te doen, maar ik merkte dat ik toch meer een techneut was. Ik wilde zelf ondernemen en mijn kennis van IT en techniek delen.”

EXCEL-EILANDJE

 

“Het automatiseren van de maakindustrie is een aparte tak van sport. Het is heel divers. Zo heb je toeleveranciers van een tankdopje tot en met samengestelde producten die als compleet project worden geïntegreerd bij een klant. Vroeger was de maakindustrie een toeleveringsindustrie; bij- voorbeeld een bumpersteuntje produceren voor DAF. Vandaag de dag wil de klant samengestelde producten en complete modules. Dat is een func- tionaliteit die je van een pakket mag verwachten.”
“Natuurlijk is iedereen binnen de maakindustrie vandaag de dag bekend met ERP. En iedereen heeft wel een pakket. Maar geregeld komen we oude pakketten tegen, of Excel-eilandjes waarbinnen men probeert te automatiseren. De oorsprong van ERP ligt in de financiële administratie. Accountants en boekhoudkantoren hebben daarom veel invloed gehad op de pakketkeuze van hun klanten. Een accountant werkt gemakkelijker met een administratief pakket. Maar dat wil niet zeggen dat een administratief pakket het beste is voor de maakindustrie. Wat wil je optimaliseren? Je administratie of je gehele onderneming? Dan kan je bij je pakketkeuze niet heen om gespecialiseerde kennis van een leverancier van een maakpakket. Epicor ademt maakindustrie.”

“Een accountant werkt gemakkelijker met een administratief pakket. Maar dat wil niet zeggen dat een administratief pakket het beste is voor de maakindustrie”

VERDIEND

 

Binnen de maakindustrie is het voor kleinere bedrijven vaak moeilijk om dat wat ze al hebben goed in kaart te krijgen. Ze zijn eigenlijk net te klein om de kennis of de mensen in huis te hebben om een goede IT-huishouding op te zetten. Maar er verandert wel wat binnen de maakindustrie, weet Overdevest. “We zien dat ook de kleinere bedrijven meer willen met hun data. Lijstjes voldoen niet meer, ze willen ‘business intelligence’ (BI). Ze willen via BI-tools hun data omzetten in informatie. Die informatie is real-time en via een dashboard altijd in te zien. Dit leidt tot kennis van je fabriek en zorgt er daarmee voor dat je tot adequate actie kan komen. Ondanks dat ERP al decennia bestaat, wordt MES steeds belangrijker.” Een manufacturing execution system (MES) is een informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van productieprocessen.
Is MES een hype? “Uiteindelijk is het een makkelijk verhaal: het geld moet op de werkvloer worden verdiend. Dus wil men weten wat de overall efficiency per machine is. Wat is de uitval en scrap? Als je je machinepark een paar procent efficiënter kan laten werken, dan heb je pure winst. Maar het gaat verder. Je zal en moet steeds efficiënter werken en produceren om te kunnen blijven concurreren.”

Zo kunnen directies om tien voor twaalf acteren, in plaats van om tien over twaalf”

IMPACT

 

Overdevest vindt dat gebruikers zich moeten realiseren wat de impact is van de keuze voor een automatiseringspakket. “Vergeet niet, je trouwt als het ware met elkaar. In ieder geval voor de komende tien jaar. Een heel traject van automatiseren heeft een gigantische impact op je hele bedrijfsvoering en op alle processen. Als je een verkeerd product koopt, achtervolgt dat je wel twintig jaar. Dat staat je in de weg.”
Communicatie is van het allergrootste belang, vindt Overdevest. Centraal daarin staat het zogenoemde OPC, wat staat voor Open Platform Communications. OPC is de interoperabiliteitsstandaard voor een veilige en betrouwbare uitwisseling van data in de industriële automatisering en andere industrieën. Overdevest weet dat binnen de procesindustrie een gemeenschappelijke standaard al jaren normaal is. Het belang van uniformiteit was daar al vanaf het begin duidelijk. In de maakindustrie heeft interoperabiliteit minder gespeeld, vaak hielden processen bij de muren van de eigen fabriek op. “De trend is echter dat alles en iedereen met elkaar communiceert. Sterker, een klant zal eisen dat je compatibel bent met de systemen van die klant. Anders zal je niet eens mogen leveren.” Daarnaast speelt internationalisering een steeds grotere rol, tot tevreden- heid van Overdevest. “We kunnen samen met Epicor de hele wereld aan”, zegt hij en hij bedoelt het letterlijk. “Zo hebben we voor Scherpenzeel, de specialist op het gebied van assen en walsen die nu Core-Teq heet, samengewerkt aan hun fabriek in Maleisië. Dat was een zeer groot project, waarbij we zeker moesten zijn dat iedereen met dezelfde versies werkte. Omdat Epicor in de cloud is geplaatst, worden alle updates wereldwijd tegelijk uitgevoerd. In Maleisië en in Nederland – en waar ook ter wereld – werkt iedereen met dezelfde software. Dit voorkomt zo veel problemen.
Alles en iedereen staat op hetzelfde niveau.” Er is een groot verschil in de manier waarop data vandaag de dag wordt gebruikt. Vroeger ging je als beleidsmaker informatie halen. Nu komt de informatie naar je toe. “Directies die vooruitstrevend zijn, willen geen moeite hoeven doen om de data te zien. Die willen op hun homepage het voorraadverloop zien, die willen KPI’s [Key performance indicators, red.] binnen handbereik hebben. Zo kunnen ze bij wijze van spreke om tien voor twaalf acteren, in plaats van om tien over twaalf.”

BOT

“Let op: the devil is in the details”, zegt Overdevest. “Je moet bij het selecteren van een ERP-oplossing tot op het bot gaan; blijven toetsen of dat wat je biedt ook is wat iedereen ervan verwacht. Dat doe je niet in een dag. Je hebt mensen nodig die je goed adviseren, waarna je knopen kan doorhakken.”
Want software voor een specifieke markt, zoals de maakindustrie, is voor elke klant voor ongeveer tachtig procent hetzelfde. Dat zijn de functionaliteiten die iedereen nodig heeft. De laatste twintig procent is elke dag bij iedere klant anders. Dus elk bedrijf wil aanpassingen in de standaardsoft-
ware om onderscheidend te blijven van de concurrentie. “Wij leveren gereedschappen om juist die functionaliteit toe te voegen. Kan dat, zonder invloed te hebben op updates en upgrades van de software? Wij mogen als een van de weinigen zogenoemde country specific elements toevoegen aan de Epicor-software. Zo kunnen we op maat werken en tegelijkertijd volledig in lijn met de cloud-integratie lopen.”

“Fabrikanten moeten de kwaliteit van hun product continu verbeteren, de kosten verlagen en een hogere efficientie behalen”

EPICOR

 

Het Amerikaanse Epicor werd in 1972 opgericht en zetelt in Austin, Texas. Het bedrijf maakt ERP-software, maar biedt daarnaast ook Manufacturing Execution Systems (MES), Supply Chain Management (SCM), Product lifcycle Management (PLM) en Human Capital Management (HCM) software. Een van de belangrijkste marktsegmenten waarin Epicor zich heeft gespecialiseerd, is de maakindustrie.
In de maakindustrie veranderen bedrijfsprocessen en werkmethodes continu. Hierdoor sluiten ERP-systemen vaak kort na de implementatie al niet meer volledig aan. Traditioneel wordt dit opgelost door invoering van kostbaar maatwerksoftware, waardoor veelal het releasebeleid van de softwareproducent niet meer te volgen is.
De architectuur van Epicor ERP biedt de mogelijkheid dergelijk maatwerk uit te sluiten. Met deze moderne architectuur kan de software op elk moment worden aangepast aan veranderende omstandigheden, om telkens weer voor honderd procent sluitend te zijn.
Epicor ERP-10 is ontwikkeld met behulp van laatste versies van .NET, SQL Server en Windows, waarbij de focus ligt op de Microsoft-stack. Deze componenten zijn gekozen niet uitsluitend voor hun bewezen betrouwbaarheid, maar ook omdat deze stack voorziet in een zeer lage Total Cost of Ownership (TCO). Epicor ERP 10 services worden gehost op Microsoft Internet Information Services (IIS). Dit betekent dat de gehele architectuur kan worden beheerst en uitgebreid met normaal beschikbare technische kennis.
Epicor ERP-10 is geheel gebouwd op het Microsoft .NET Framework, primair geschreven in C#, tezamen met state-of-the-art componenten als Windows Communications Foundation (WCF) en Entity Framework. Hiermee draait Epicor ERP-10 op elk systeem dat compatible is met Microsoft .NET 4.51 en eventueel relevante extensies. Epicor ERP-10 baseert zich op Microsoft SQL Server voor dataopslag en Internet Information Services (ISS) voor de hosting. De bouw van Epicor ERP-10 is wereldwijd de grootste .NET-ontwikkeling tot nu toe.