Persoonlijk Eddo Cammeraat (Laagland)

Apparaten communiceren met elkaar, mensen met apparaten en mensen met elkaar

Eddo Cammeraat is mede-eigenaar van Laagland. Het bedrijf is leverancier van CNC-metaalbewerkingsmachines, spansystemen, verspanende gereedschappen en gereedschapsbeheeroplossingen. Juist de ontwikkelingen in de techniek maken het vak voor Cammeraat zo interessant. “Ik hou van productietechniek, automatisering en Duitse techniek.”

Zijn tongval verraadt Eddo Cammeraat al snel. De mede-eigenaar van Laagland komt uit Den Haag, waar hij afstudeerde als werktuigbouwkundige. Na de HTS ging hij aan de slag als software-engineer bij het toenmalige bedrijf Nederland Haarlem (nu Vialis Traffic) als ontwerper van logistieke software. Zijn carrière vervolgde hij bij Siemens, om eerst CNC-besturingen te verkopen, gevolgd door grote projecten in de oliesector op het gebied van aandrijftechniek en procesautomatisering.

“Een mooie tijd”, zegt Cammeraat, “maar ik was klaar voor de volgende stap. Binnen een groot bedrijf als Siemens is het prima, maar je wordt niet meer dan boordwerktuigkundige op een grote tanker. Ik wilde kapitein worden op een zeilschip. In 2006 kreeg ik de mogelijkheid om Laagland op te kopen en samen met Edwin van der Spek, mede-eigenaar, heb ik die kans gegrepen.”

SAMENWERKEN


Waarom koos Cammeraat voor Laagland? “Ik ben een techneut, techniek spreekt me aan. Toen ik bij Laagland begon, zag ik dat het bedrijf veel potentie had om door te ontwikkelen. Daarnaast hou ik van productietechniek, automatisering maar ook Duitse techniek. Onze oosterburen maken machines en gereedschappen die vooruitlopen op de rest van de wereld. Met zulke fabrikanten wilde ik samenwerken: ze zijn innovatief, betrouwbaar en solide. En ook nog eens dichtbij.”
Het betekent wel dat Laagland een flinke variëteit aan leveranciers aan zich heeft gebonden. Zo vertegenwoordigt Laagland onder meer Index/Traub, Zoller, Mapal, GF Machining Solutions, Roemheld en Weiler. “De grote gemene deler is metaalbewerking in Nederland en Vlaanderen. En dan met name wanneer het om hoge nauwkeurigheden en korte omsteltijden gaat. Dat is ook precies waar de verspanende metaalindustrie naar zoekt. Iedereen probeert de kostprijs te drukken en tegelijkertijd de kwaliteit te verhogen. Dus vraagt de klant meer en meer om oplossingen voor hun vraagstukken, die wij invullen met technologische innovaties.”

BETER


Hoe denkt Cammeraat dat de productietechnologie verandert? “Ik zie bedrijven steeds meer verbetering zoeken in levertijdenreductie. Daarom nemen ze hun volledige processen onder de loep. Niet alleen een machine, maar ook gereedschappen, voorinstellen tot en met productieautomatisering zijn onderdeel van hun vraagstukken. Dus ontwikkelt de techniek zich verder en verder. Wij, onze klanten en onze leveranciers dus ook. Joh, ik heb het gevoel dat we nooit klaar zijn. Het kan altijd beter.”
Als voormalig software-engineer ziet hij zijn ‘oude’ metier weer terugkomen. “Kijk je naar een product, dan moet de mechanica goed zijn, dan moet het apparaat betrouwbaar zijn en onze service op maat zijn. Maar uiteindelijk maakt de software vandaag de dag het verschil. De output wordt meer en meer software-gestuurd. En daarna gaan alle machines en werelden met elkaar ‘praten’. Dat is Industrie 4.0, dat is IoT. Steeds betrouwbaarder en laagdrempeliger. Apparaten communiceren met elkaar, mensen met apparaten en mensen met elkaar. Interactie wordt belangrijker. Voor de hele sector.”